Hoe oud is een konijn in mensenjaren?

Een konijnenleven verloopt heel anders dan een mensenleven. Maar vaak vinden baasjes het toch wel leuk, en kan het handig zijn, om een idee te hebben hoe oud jouw konijn ongeveer zou zijn in mensenjaren.

In onderstaand schema kun je links de leeftijd van jouw konijn opzoeken, en rechts staat dan de vergelijkbare leeftijd in mensenjaren.

Babykonijnen (0-4 weken)

Babykonijnen hebben een hoge schattigheidsfactor. Maar konijnen zijn maar heel erg kort baby. De eerste 4 weken van hun leven. In die eerste weken zijn ze zeer sterk afhankelijk van de zorg van de moeder en warmte van de nestgenootjes.

Peuterkonijnen (4-12 weken)


Daarna begint een periode die vergelijkbaar is met de peutertijd, een tijd waarin de konijntjes de wereld echt gaan ontdekken, steeds minder melk drinken, steeds meer gewoon voedsel eten en veel van elkaar leren. Die periode duurt tot een leeftijd van 12 weken. Als een konijn oud genoeg is om het nest te verlaten, dat is vanaf de leeftijd van 8 weken, is de babytijd dus al ruim al voorbij. Gelukkig maar, want ze moeten vanaf dat moment vaak zelfstandig en alleen kunnen leven! Hoewel wij zeker aanraden om ook jonge konijntjes zo lang mogelijk, of anders weer zo snel mogelijk samen met een soortgenootje te huisvesten. Ze leren nog ontzettend veel op deze leeftijd.

Puberteit (12 weken – 1 jaar)


Wat veel konijnenbaasjes zich niet realiseren is dat konijnen ook kunnen puberen. Behoorlijk zelfs! Konijnen in het wild leven maar kort, en voortplanting is een zeer groot deel van dat korte leven. Onze huisdierkonijnen hebben die hormonen ook in hun lijfje zitten. Puberende konijnen zijn niet altijd leuk.

Het kan per konijn wel een beetje verschillen wanneer dit gedrag start. Konijnen van grote rassen zijn er vaak wat later mee, dan konijnen van kleine rassen. Ook is hormonaal gedrag in de periode van het voorjaar het sterkst aanwezig.

Vanaf 12 weken zijn konijnen vruchtbaar. Ongecastreerde rammetjes moeten dan weggehaald zijn bij voedsters. Vanaf 12 a 16 weken kan een ram gecastreerd worden. Pas in de derde week na castratie, (dus na meer dan 14 dagen!) kan de ram weer teruggekoppeld worden aan de voedster.

In de puberteit ontwikkelen konijnen allerlei territoriaal gedrag. Ze gaan hun geurklieren gebruiken, ze “kinnen” voorwerpen om die te markeren als “van mij”. Ze plassen en keutelen om geur af te geven. Bij de anus zitten ook geurklieren die daarbij nog extra geur afgeven. Alles om maar aan te geven dat het terrein waar ze wonen van hun is. Ongecastreerde konijnen, zowel voedsters als rammen kunnen ook sproeien om hun territorium te markeren. De urine kan dus zeker ook flink tegen de muren belanden! Maar ook alles in het territorium moet gemarkeerd worden. Zo gaan konijnen in deze periode die los in huis lopen vaak ook plassen op spullen die jouw geur sterk hebben, zoals het bed en de bank. Of jouw schoot.

Rammetjes die niet gecastreerd zijn gaan vaak overal op rijden. Op speeltjes, op objecten, op jouw voeten. Op de kat. Op alles wat maar in de buurt is.

Heb je buitenkonijnen, dan heb je er vaak minder last van, omdat het verblijf waar ze in lopen niet in jouw eigen woon- en leefruimte is.

Het kan echt een smerige stinkboel worden, en het rijgedrag kan echt heel irritant zijn. Voor veel konijnenbaasjes is deze levensfase het moment om te beslissen dat de konijnen van binnen in huis naar de tuin verhuizen.

Het zal jullie dus ook niet verbazen dat de meeste konijnen bij asielen worden afgestaan op een leeftijd van ongeveer 8 maanden. De periode dat ze volop in de puberteit zitten. Konijnenhouden was niet wat de baasjes ervan verwacht hadden, het bracht te veel werk mee, het is te vies. En helaas mogen de konijnen, of vaak helaas zelfs ook nog het (eenzame) konijn, niet blijven.

In de puberteit worden de karakters ontwikkeld van de konijnen. Jonge konijntjes zijn vaak makkelijk samen te zetten en lijken heel lief te zijn samen. Maar in de puberteit, als de karakters ontwikkelen, kan blijken dat ze toch echt niet meer samen met elkaar door één deur kunnen. Het kan dus zijn dat jouw koppel uit elkaar valt in deze periode, en dat ze ook echt niet meer samen kunnen leven.
Houd dit in gedachte als je aan konijnen begint. Natuurlijk verdienen jonge konijntjes uit konijnenopvangen ook een huisje, en als het bij zo een koppel mis loopt in de puberteit is de opvang altijd bereid te helpen zoeken naar een oplossing (dat is meestal er of 2 aparte koppels van maken, dan heb je dus 4 konijnen, of één konijn afstaan en “ruilen” voor een partner waar het wel mee klikt). Vervelend, maar soms helaas wel nodig om te zorgen dat konijnen niet alleen komen te leven. En dat is het belangrijkste.

Volwassen konijnen


Een beetje afhankelijk van het formaat konijn, is een konijn volwassen tussen de leeftijd van 8 maanden en 1 jaar oud. De karakters zijn gevormd, het pubergedrag neemt af. Nu zie je eigenlijk pas echt wat voor konijnen je in huis hebt gehaald.

Bejaarde konijnen of senior konijnen


Ook het moment dat een konijn echt oud is, bejaard of senior is, is afhankelijk van het formaat van het konijn. De hele grote rassen zoals Vlaamse reuzen en Franse hangoren zijn al senior vanaf dat ze 4 a 5 jaar oud zijn. Meestal worden deze konijnen niet ouder dan een jaar of 8.
De kleine en middelmaat konijntjes kunnen echter veel ouder worden. Vanaf een jaar of 6 kun je de eerste senior tekenen gaan zien. De gemiddelde leeftijd van een klein / middelmaat konijn is ongeveer 7 jaar. Maar er zijn uitschieters! Het oudste konijn is zelfs 24 jaar oud geworden!


Geplaatst

in

, ,

door