Tien tips voor konijnen in de zomer

In de zomer kan het, ook in Nederland, behoorlijk warm worden voor konijnen. Wilde konijnen kruipen bij warmte lekker weg in hun koele konijnenburcht onder de grond en forageren in de ochtend en avond als het lekker koel is buiten. Onze huisdierkonijnen wonen echter boven de grond, waar de temperaturen een stuk extremer worden. Neem maatregelen om jouw konijnen ook de warme zomerdagen goed door te helpen.

1 Zorg voor verkoeling

Een plastic fles water invriezen, en op warme dagen bij de konijnen leggen kan al flink verschil maken. Niet alle konijnen zullen er tegenaan willen liggen, maar dan nog koelt zo een bevroren fles de omgeving. Er bestaan ook icepods, harde, knaag-proof schijven die dus niet kapot geknaagd kunnen worden en voor een enorme waterplas in het hok kunnen zorgen als ze ontdooien. Deze zijn te koop voor 9 a 10 euro. Gebruik geen koelelementen voor mensen, die kunnen ze snel kapot knagen en de inhoud kan giftig zijn!

2 Zorg dat het konijnenverblijf zomer-proof is

Positioneer het schuilhok zo dat niet het in de volle zon staat. Zo voorkom je dat de konijnen in een oven zitten. Zorg ook altijd voor een konijnenren aan het hok, zodat er uitloop is naar buiten. Boven de ren kun je een parasol opzetten of een schaduwdoek hangen, om te zorgen voor extra schaduwplekken.

3 Controleer de konijnen regelmatig

Let op dat ze goed drinken, dat ze zelf de koelte op zoeken, dat ze geen diarree hebben. Ga op warme dagen als de temperatuur boven de 25 graden is echt regelmatig eventjes kijken of het goed gaat. Veroorzaak ook niet te veel stress, dat is ook weer niet goed met de warmte.

4 Zorg voor voldoende vers drinkwater

Konijnen koelen niet door te zweten, dat kunnen ze niet. Alleen via de oren kunnen ze warmte kwijt. Koel, vers drinkwater kan wel helpen de lichaamstemperatuur op peil te houden. Geef geen koelkast temperatuur water, gewoon normaal kraanwater is prima.

5 Waterbak in plaats van drinkfles

Geef water uit een waterbak in plaats van uit een fles. Konijnen kunnen makkelijker en veel gulziger drinken uit een bakje. Daardoor drinken ze meer, en dat is goed voor de gezondheid. Water drinken helpt niet alleen om koel te blijven, maar helpt ook bij het afvoeren van afvalstoffen uit het lichaam. Daardoor hebben de konijnen minder kans op gezondheidsproblemen.

6 Wissel niet van omgeving

Op een loeihete dag kan het verleidelijk zijn de konijnen naar binnen naar de airco te halen. Pas daar echter mee op. Een echt oververhit konijn moet je wel naar binnen halen, dan zit je al in een crisissituatie. Maar gezonde konijnen moet je niet te veel wisselen. Geven ze een hittegolf af? Beslis dan op tijd de konijnen in huis te halen, en wissel ze op het koelste moment van de dag, op het moment dat de binnentemperatuur en buitentemperatuur zo veel mogelijk gelijk zijn. Voorkom tocht en plotselinge temperatuurwissellingen zo veel mogelijk, dat geeft weerstanddipjes. Voorkom ook stress op momenten dat al zeer warm is buiten. Bedenk dus voor zomer goed wat de plannen zijn bij warm weer.

7 Doe geen actieve dingen met de konijnen

Ga op warme dagen niet koppelen, ga niet met de konijnen op reis (tenzij het medisch noodzakelijk is om naar een dierenarts te gaan!), doe geen behendigheidstraining of andere actieve dingen. Laat ze lekker rustig doen tijdens de warme zomerdagen. Zorg dat de konijnen zo min mogelijk stress ervaren op warme dagen en laat ze geen intensieve activiteiten doen.

8 Pas op voor madenziekte!

Met warm weer zijn er veel insecten, ook veel groene vliegen. Die vliegen kunnen hun eitjes op konijnen leggen. Als die eitjes uit komen, dan komen daar maden uit, die je konijn levend opeten. En dat is echt zo naar als het klinkt. De vliegen komen vooral of op vochtige plekken, vieze poep plekken en wondjes. Controleer de konijnen dus meerdere keren per dag even goed. Gebruik bij konijnen die er extra gevoelig voor zijn in verband met ouderdom of ziekte een preventieve spray, zoals beaphar anti-myiasis spray.

9 Geef geen konijnenijs!

Op verschillende social media platforms komt het elke zomer opnieuw voorbij: groente-ijs voor konijnen. Geef het niet. Dat is echt te koud, en zeer slecht voor de spijsvertering. Als je je konijnen verkoeling wil geven door middel van voedsel geef dan vochthoudend vers groenvoer zoals witlof of komkommer, mits ze dat gewend zijn. Geef geen konijnenijs.

10 Zorg dat de vaccinaties op orde zijn!

Er bestaan vier virusziekten bij konijnen waar tegen je preventief kan laten vaccineren. Drie van die ziektes komen op dit moment voor in Nederland, VHS/RHD, VHS/RHD2 en myxomatose, de vierde (RHDV1 K5) gelukkig nog niet. Laat elk voorjaar de vaccinaties van de konijnen herhalen, sla dat niet over! Er zijn twee prikken nodig om jouw konijnen te beschermen. Veel konijnenopvangen en dierenartsen hebben in de maanden maart, april of mei vaccinatiedagen waarop je de konijnen (voordeliger) kan laten vaccineren. De kosten van de inentingen liggen meestal tussen de 25 en 75 euro. De prijs is vaak afhankelijk van speciale acties of een losse afspraak en of er een uitgebreide gezondheidscontrole (en dus consultkosten) bij in zitten of niet.


Geplaatst

in

door