Waar koop je een konijn

De beslissing is gemaakt, je word konijnenbaasje! Maar waar koop je een konijn? In de winkel? Bij een fokker? Of bij een konijnenopvang?

Het is belangrijk om voor je over gaat tot het kopen van een konijn, eerst wat basiskennis over konijnen op te doen. Ook al heb je je hele jeugd konijnen gehad, dan is dat toch echt nodig. De laatste tijd is er namelijk ontzettend veel ontwikkeling geweest op konijnengebied.

Veel dingen die vroeger heel gewoon waren zijn inmiddels achterhaald, blijken helemaal niet goed te zijn voor konijnen.

Dingen die je moet weten voor je aan konijnen begint

Een konijn heeft een aantal basisbehoeftes waar je aan moet voldoen, en er zijn een aantal punten die je vooraf goed moet bedenken.

  1. Konijnen kosten geld. Helaas hebben ze het imago goedkoop te zijn. Maar als je op de juiste manier konijnen wil houden, kost een konijnenkoppel net zo veel als een kat of hond. Huisvesting, voeding, medische zorg, het brengt allemaal kosten mee.
  2. Start gelijk met de juiste huisvesting. Ruim genoeg voor een koppel, minimaal twee vierkante meter, meer mag zeker. Een verblijf dat is afgeschermd voor roofdieren en prettig is om in te leven voor de konijnen.
  3. Geef goede voeding: veel hooi! Geen gemengde brokjes, alleen geperste brokken en een netjes afgemeten hoeveelheid. Geen vol bakje dus! Verder hoort dagelijks vers groenvoer er ook echt bij.
  4. Niet één, maar twee konijnen! Konijnen moeten echt een soortgenootje van de eigen soort hebben om mee samen te wonen. Het zijn groepsdieren, die alleen vereenzamen. Ook met veel aandacht van hun baasjes. De beste combinatie is een gecastreerde ram en een (eventueel gesteriliseerde) voedster.
  5. Medische zorg. Inentingen, castratie, behandeling bij ziekte. Onderschat het niet, er komt heel wat kijken bij het goed verzorgen van konijnen. De aanschafkosten van een konijn zijn een schijntje in vergelijking met de dierenartskosten tijdens de rest van het leven. Je kan tientallen, honderden nieuwe konijnen kopen voor de dierenartskosten van één konijn. Maar ja, zo werkt het natuurlijk niet. Zorg dus echt voor een dierenartspotje voor jaarlijkse inentingen en noodgevallen.
  6. Konijnen zijn geen knuffeldieren. Geen schootdieren. Het zijn dieren met sterke karakters. Zelfstandige dieren. Opstandige dieren. Hormonale wezentjes die veel kapot kunnen maken in huis en in je tuin, en er een hele grote puinzooi van kunnen maken.
  7. Begin alleen aan konijnen als je er zelf achter staat. Niet voor een kind, niet voor een ander. Niet voor even. Konijnen kunnen wel 10-15 jaar oud worden. Een konijn aanschaffen is een verantwoordelijkheid voor lange tijd. Kinderen kunnen veel leren van het houden van konijnen, met de juiste begeleiding. Maar de verantwoordelijkheid voor de zorg ligt echt bij de volwassene die de beslissing neemt dat de konijnen er komen, niet bij een kind.

Meer informatie over behoeftes van een konijn lees je in de blog basisbehoeften van een konijn.

Een konijn uit de dierenwinkel

De dierenwinkel is een makkelijke plek om aan konijnen te komen. Er is uitzoek en het hele jaar door zitten er jonge dieren. Maar dat aanbod heeft een hele grote schaduwzijde. Deze konijntjes komen niet van hobbyfokkers, zoals vaak verteld word door medewerkers. Deze komen uit enorme fokhallen, waar ze niet meer dan een nummer zijn. Vaak hebben ze op jonge leeftijd al coccidiose, wormbesmettingen, dikke buikenziekte of huidaandoeningen opgelopen. Ze worden bijna altijd te jong bij de moeder weggehaald, hoe jonger ze er uit zien, hoe sneller ze verkopen. Niet de beste start. Je kan soms het idee hebben dat je juist zo een konijntje moet kopen, omdat je dat individuele dier dan red. Maar met jouw aankoop houd je juist de industrie die er achter zit in stand. Weersta de verleiding, doe het niet.

Iedereen mag in een dierenwinkel staan en konijnen verkopen. Er zijn geen diploma’s voor nodig. Geen kennis-updates of cursussen. Onder dierenwinkelkonijntjes zie je vaak dat er fouten gemaakt worden met de geslachtsbepaling, met nestjes (te jong, vaak tussen broer en zus) als gevolg. Of er worden twee rammen of twee voedsters verkocht met de boodschap dat die prima samen kunnen, wat meestal niet het geval is.

Tegenwoordig stoppen steeds meer winkels met de verkoop van konijnen. Als zij zich realiseren wat voor wereld ze er mee in stand houden, maken ze de keuze te stoppen met de verkoop. Een wijze keuze! Wij raden dus zeker aan om je konijnenspullen te kopen bij een winkel waar ze juist geen konijnen meer verkopen!

Een konijn van een konijnenfokker

Heel veel beginnende konijnenbaasjes hebben hun zinnen gezet op een raskonijn. Mensen willen toch vaak een dier hebben dat aan een bepaald ideaal beeld, een bepaald uiterlijk plaatje voldoet. En bij honden en katten werkt dat immers ook zo, en zijn er heel wat goede fokkers te vinden die met geteste, gezonde pups en kittens fokken en de jonge dieren ook na gezondheidscontrole pas naar nieuwe baasjes doen. Bij konijnen zijn dat soort fokkers zeer zeldzaam. Ze zijn er bijna niet.

Een tweede reden waarom mensen soms een fokkerskonijn zoeken, is omdat ze een bepaald karakter verwachten bij die konijnen. Konijnenfokken voor gezelschap, is echter zeer nieuw. Echt iets van de laatste decennia. Er zijn geen rasspecifieke karakters. Ze zijn niet zoals honden gefokt voor jacht, als werkhond of schapendrijver. Ze zijn niet gefokt voor andere eigenschappen dan gewicht en uiterlijk. Dat maakt dat de karakters van raskonijnen net zo verschillend zijn als niet-raskonijnen.

Bij fokkers hoor je de meest rare welzijnsadviezen en koppeladviezen voorbij komen, die zeker niet van deze tijd zijn. Ook verkopen ze vaak koppels van twee rammen of twee voedsters, terwijl bekend is dat die niet samen kunnen als ze opgroeien.

Er zijn twee kampen te vinden bij konijnenfokkers. Aan de ene kant de traditionele tentoonstellingsfokkers die echt fokken op tekening, niet op karakter of gezondheid. Hier vind je bijna nooit dieren te koop van, om de simpele reden dat ze die zelf afmaken als ze niet tentoonstellingsgeschikt zijn.

Aan de andere kant vind je een jongere generatie fokkers. Je zou denken dat dat positief is, maar in de meeste gevallen is dat helaas niet zo. Vaak kiezen deze fokkers voor de hippe en helaas ook extremere rassen, met bijbehorende gezondheidsklachten. Soms kiezen ze zelfs voor niet bestaande, niet erkende rassen. Bij de hippe rassen zie je helaas ook veel erfelijke gezondheidsproblemen, die voor de konijnen erg vervelend, pijnlijk en hinderlijk zijn.

Wist je dat er in elk nest dwergkonijnen standaard dode jongen zitten door een “genenfoutje”? Duitse reuzen worden zo groot gefokt dat ze gewrichtsklachten, een te klein hart voor hun lijf en zere hakjes (ontstekingen onder de voeten) krijgen. Langharige konijnen ontwikkelen veel vachtproblemen, omdat konijnen niet van vachtverzorging houden, en vaak ook met te slechte vachten gefokt worden om buiten in de weersomstandigheden te kunnen leven. Gevlekte konijnen kunnen een gen bij zich dragen waardoor erfelijke, chronische darmproblemen aangeboren zijn. Veel fokkers weten daar niet eens vanaf, hebben zich er nooit in verdiept. Helaas zijn het over het algemeen fokkers die voor zowel het geld, als voor het “hebben”, voor de schattigheid van de jonge konijntjes fokken.

Een enkele fokker zal buiten deze twee categorieën vallen, en wel oprecht echt het beste voor de konijnen voor ogen hebben. Fokken naar een normaal, natuurlijk model voor konijnen. Ruime huisvesting voor de fokdieren, groepshuisvesting waar mogelijk. En de konijnen ingeent, in koppels van gecastreerde rammen en voedsters naar nieuwe huisjes doen. De fokkers die dat doen in Nederland, zijn momenteel helaas nog maar op één hand te tellen.

Een konijn van een konijnenopvang

Als dierenwinkels en fokkers geen goede keuze zijn om een konijn te kopen, waar koop je ze dan? Bij een konijnenopvang!

In nederland zijn er tientallen, misschien wel honderd konijnenopvangen te vinden. Soms zijn het gewone dierenasiels waar ook katten en honden zitten, die de opvang van konijnen verzorgen. Maar er zijn ook speciale konijnenopvangen in Nederland (en België). Daar kun je terecht voor gespecialiseerd advies, adoptie van konijnen, afstand van konijnen, koppeladvies en veel opvangen hebben ook extra diensten zoals een jaarlijkse dag waarop je voordelig je konijn kan laten inenten en de gezondheid kan laten controleren.

In konijnenasiels zitten zowel jonge, pas geboren konijntjes – er worden namelijk heel wat zwangere dieren gevonden en afgestaan. Maar ook oudere konijntjes, konijntjes met een wat minder leuk karakter of met gezondheidsklachten zitten in opvangen. Een goede opvang zal wel altijd eerlijk zijn over de conditie en het karakter van het konijn.

Heb je al een konijn, en zoek je er een konijn bij? Ook dan is een opvang een goede plek om een konijn te halen. In bijna alle opvangen kunnen konijnen kennismaken, om te zien of ze elkaar leuk vinden. Een speed-date voor konijnen. Het konijn wat jouw konijn het leukst vind kan dan mee naar huis genomen worden om verder te koppelen, of als je dat spannend vind kan het koppel vaak ook voor een romantische “koppelvakantie” in de opvang blijven, tot ze echt een hecht stel zijn.


Geplaatst

in

,

door