Wat te doen als je konijn diarree heeft

Elk konijnenbaasje krijgt er wel een keer mee te maken: een konijn met diarree. Hier lees je een aantal tips om het goed schoon te maken en het in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen!

Blindedarmkeutels

Een konijn heeft verschillende soorten keutels. De normale, ronde keutels zijn meestal wel bekend. Maar een konijn heeft daarnaast ook dagelijks een of enkele keren een ander soort keutels: blindedarmkeutels. Dit zijn wat kleinere, plakkerige keutels, die vaak aan een soort trosje aan elkaar kleven. Dit zijn keutels die het konijn direct als hij het uitpoept weer op eet. Je hoort ze dus niet te vinden.

Soms plakken deze blindedarmkeutels aan de kont van het konijn, en ziet het konijnenbaasje ze aan voor diarree. Maar blindedarmkeutels zijn geen diarree.

Soms vind je de blindedarmkeutels wel. Dat kan een aantal oorzaken hebben:

  • Het konijn is te dik en kan er daardoor niet goed bij komen.
  • Het konijn krijgt te veel eten (meestal zijn het dan te veel brokken of groenvoer).
  • Het konijn heeft gebitsproblemen.
  • Er is achterstallige vachtverzorging / vervilting bij de kont van het konijn waardoor hij/zij er niet bij kan.
  • Het konijn heeft gewrichtsproblemen en kan zich niet goed genoeg buigen om er bij te komen.
  • Het konijn is ziek. Daardoor kunnen de keutels soms een andere geur of smaak krijgen, en dan eet het konijn het niet op. Ook als je medicijnen geeft kan het konijn ze om de geur of smaak laten liggen. Dat gaat gelukkig wel weer over als het konijn beter is en geen medicijnen meer krijgt.

Diarree bij konijnen

Echte diarree bij konijnen is blubberig of waterachtig. Soms zelfs bloederig. Als een jong konijn, oud konijn of zwak konijn diarree heeft, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Vaak is er bij deze dieren meer aan de hand, waardoor ze extra snel uitdrogen en in een kritieke toestand komen. Wacht niet te lang, en zorg dat je snel bij een dierenarts, met goede kennis van konijnen, komt voor een goede gezondheidscontrole en juiste behandeling. Diarree bij een zwak of jong konijn is echt spoed. Laat je niet afschepen als je belt, het is echt spoed, zoek desnoods door naar een andere (wel konijnkundige) dierenarts.

Wat doe je als je ziet dat jouw konijn diarree heeft?

  1. Probeer de oorzaak te achterhalen en aan te pakken.
  2. Maak het konijn schoon, maar was het konijn bij voorkeur niet volledig. Verderop staan tips voor het schoonmaken van het konijn.
  3. Als de diarree langer dan 1 dag aan blijft houden bezoek dan een konijnkundige dierenarts (bij jonge, bejaarde en zwakke dieren al eerder!).

Oorzaken van diarree kunnen best verschillend zijn. Soms is het makkelijk te verklaren, bijvoorbeeld als je van voeding wisselt, nieuw groenvoer aanleert of de konijnen voor het eerst op gras hebt gelaten. Maar soms kan de oorzaak erg lastig te achterhalen zijn.

Waarom krijgt een konijn diarree?

  • Te weinig vezels in de voeding. Hooi, hooi en nog eens hooi. We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar hooi is echt het belangrijkste voedsel voor konijnen. Alleen daar slijten de tanden genoeg op, alleen dat bevat voldoende lange ruwe vezels om de spijsvertering goed te laten werken. Als een konijn te weinig hooi eet, kan dat zelfs tot chronische diarree lijden. Bij volwassen konijnen met diarree ligt de oorzaak in de meeste gevallen aan voedingsfouten.
  • Te veel koolhydraten in de voeding. Vooral brood en granen in konijnenvoeding zijn de boosdoener wat dat betreft. Brood is niet geschikt voor konijnen en erg schadelijk. Zoek je een nieuwe konijnenvoeding? Kies dan voor graanvrij. Konijnen zijn van nature geen graaneters, maar bladeters. Granen hebben een schadelijk effect op de darmflora van konijnen. Dat kan lijden tot infecties en ontstekingen.
  • Parasieten. Vooral wormbesmettingen en coccidiose komen veel voor bij konijnen. Konijnen die bij fokkers gekocht zijn en konijnen die uit dierenwinkels komen hebben heel vaak al bij aankoop een wormbesmetting en/of coccidiose. En dit is een zware aanslag op het lijfje van een jong konijn. Een snelle, goede behandeling is echt zeer belangrijk, wil een konijntje dit soort parasieten op jonge leeftijd kunnen overleven. Let op dat je echt een goed, specifiek wormenmiddel nodig hebt voor konijnen. Laat onderzoek doen naar de wormensoort door de dierenarts en behandel gericht die soort, met een voor konijnen geschikt middel. De middelen die in de vrije verkoop bij dierenwinkels te krijgen zijn, werken maar tegen een heel beperkt aantal wormensoorten, en meestal zijn dat niet de soorten waar konijnen last van hebben.
  • Infecties en ontstekingen. Deze kunnen ontstaan door een verkeerd dieet (te weinig vezels, te veel koolhydraten en suikers), maar ook door antibioticagebruik, verkeerd medicijngebruik (penicilline via de bek ipv via injectie) en stress kunnen infecties, en daarbij ook ontstekingen ontstaan (een ontsteking is de reactie van het lichaam op een infectie).
  • Als gevolg van medicijnen. Dit is een hele lastige oorzaak. De medicijnen die diarree kunnen veroorzaken krijgt het konijn niet voor niets, soms is het kiezen tussen twee kwaden. Als de ziekte niet aangepakt wordt, komt het ook niet goed met het konijn. Maar medicijnen kunnen echt een vervelend effect hebben op de darmen. Overleg dus altijd goed met een konijnkundige dierenarts voor je medicijnen toedient aan je konijn. Antibiotica staat er om bekend diarree en andere darmproblemen te kunnen veroorzaken. en ook het toedienen van penicilline oraal (via de bek) veroorzaakt chronische darmslijmvliesontsteking bij konijnen, penicilline mag toegepast worden bij konijnen in sommige uitzonderingsgevallen, maar dan wel altijd via injectie.

Hoe was je een konijn met diarree?

Zorg eerst dat je alle spullen verzamelt om het konijn te wassen.

Wat heb je nodig voor het wassen van een konijn

  • Een teiltje of wasbak met stop
  • Een klein laagje lauwwarm water, maak het niet te diep! Het konijn moet zeker niet zwemmen! Een ondiep laagje zodat net de pootjes en onderkant van het konijn nat zijn is ruim voldoende!
  • Voldoende oude handdoeken om het konijn af te drogen, en om het konijn in te wikkelen na afloop. Als het een kliederboel word omdat het konijn spartelt, ben je alleen maar blij dat je meerdere doeken in de buurt hebt liggen.
  • Een kam. Een vachtkam kan helpen om de diarree er uit te kammen. Wees wel voorzichtig dat je niet in de huid prikt, natte konijnenhuid is kwetsbaar.
  • Hulp. Vraag iemand om je te helpen, zeker als je het voor het eerst doet. Zo kan één persoon met beide handen het konijn vasthouden, terwijl de andere persoon de attributen aan kan geven, de diarree schoon kan weken en uit kan wrijven.
  • Een tochtvrij binnenverblijf waar het konijn veilig enkele uren kan opdrogen. Zet een gewassen konijn nooit direct terug buiten! Ga het konijn niet föhnen, dit is zeer stressvol voor konijnen. Maak het konijn handdoek droog en laat het in een (tijdelijk) verblijf opdrogen. Dit kan een reismand zijn, een traliekooi, een panelenren of een ander binnenverblijf. Laat het konijn nog enkele uren goed drogen en zichzelf droog wassen, voor je hem of haar weer naar buiten doet. Anders vat hij/zij kou!
  • Eventueel een schaar. Is het een konijn met een wat langere vacht, kan het ook handig zijn om wat stukken vieze vacht af te knippen. Doe dit wel voorzichtig.
  • Eventueel Konijnenshampoo. Gebruik geen shampoo als het niet nodig is. Ook hiermee tast je de natuurlijke bescherming die de konijnenhuid en vacht bieden aan, zelfs als het speciale konijnenshampoo is. Krijg je het zonder sop echt niet weg, gebruik dan zo min mogelijk shampoo en verdeel het eerst over je eigen handen, voor je het op het konijn doet. Voorkom klodders / concentraties van shampoo op de konijnenvacht.
  • Eventueel handschoenen, als je het vies werk vind.

Stappenplan voor het wassen van een konijn

Bekijk eerst of het echt nodig is om het konijn te wassen. Soms is het mogelijk de diarree met een vochtige doek of een baby billendoekje er af te poetsen. Als je je konijn niet hoeft te wassen, doe het dan ook niet. Als je een konijn nat maakt haal je de natuurlijke bescherming die de vacht bied tijdelijk weg. En het is beter om dat te voorkomen, zeker bij een konijn dat al niet fit is en diarree heeft.

Moet je het konijn echt wassen, dan is dit het stappenplan:

  1. Zet alle spullen klaar en bij je in de buurt. Voor een lijstje wat je nodig hebt, zie hierboven. Zorg bij voorkeur ook dat je hulp hebt.
  2. Vul het teiltje of de wasbak met een ondiep laagje lauwwarm water. Voel goed of het niet te warm is voor het konijn voor je het konijn er in zet.
  3. Was het konijn. Denk er aan, konijnen mag je niet op de rug houden. Het konijn op z’n kop onder de kraan houden is dus geen optie! Dan verstijven ze van stress, en kunnen ze zelfs sterven!
    Laat het konijn dus of zelf in het teiltje zitten, of zorg dat je hulp hebt zodat iemand het konijn (wat rechter op, zodat je ook goed bij de onderkant van het kontje kan), vast kan houden. Let goed op dat er geen water in de oren komt, dat veroorzaakt oorontstekingen. Was met het water uit het teiltje de diarree er zo goed mogelijk af. Dit doe je door de vacht tussen je vingers schoon te masseren en door een vachtkam te gebruiken. Is het langere vacht en echt heel vies? Dan kun je ook een schaar gebruiken. Pas wel goed op dat je de huid niet beschadigd.
  4. Droog het konijn goed af met handdoeken. Fohnen is niet aan te raden vanwege stress.
  5. Laat het konijn verder opdrogen binnen in huis, niet op de tocht. Dit kan ook prima in een reismand, in een traliekooi of panelenrennetje. Het is maar voor een aantal uurtjes.
    Doe een konijn met natte vacht nooit naar buiten, dan zijn ze extra gevoelig voor luchtweginfecties. Na een paar uur kan het konijn weer naar buiten. Voorkom wel te grote temperatuur schommelingen, dat is slecht voor de weerstand.

Geplaatst

in

,

door