Een goed konijnenhok kiezen

Iedereen kent het beeld wel: het eenzame konijntje achter in de tuin, in een klein hokje. Dat beeld is gelukkig niet meer van deze tijd! Maar wat is nou een goed konijnenhok?

Een ruim verblijf

Een ruim konijnenverblijf is echt een must als je aan konijnen wil beginnen. En met ruim bedoelen we dan echt een konijnenverblijf van enkele vierkante meters groot: het meest ideaal is minimaal 4 vierkante meter voor een koppel. Groter is nog beter. Dat is dan de leefruimte waar de konijnen altijd in kunnen. Het lijkt misschien groot, maar je zal merken dat dat in de praktijk zelfs nog een beetje tegen valt! Kun je een groter verblijf maken, zeker doen!

Een ren met één of meerdere nachthokken

De kant-en-klare konijnenhokken die overal te koop zijn, zijn eigenlijk helemaal niet handig. Zo zijn de meeste hokken voor buitenkonijnen zelfs zeer onhandig met het verschonen, of als je een konijn moet pakken omdat je naar de dierenarts moet. Ook is het daadwerkelijke beschutte schuilgedeelte in de traditionele konijnenhokken meestal echt veel te klein voor een koppel konijnen. De meeste binnenkooien voor konijnen geven konijnen alles behalve een prettig, veilig gevoel. En heel eerlijk: ze zijn lelijk.

Gelukkig kun je ook kiezen voor een losse konijnenren, met daarin of daaraan een schuilhok, nachthok, of hoe je het wil noemen. Een fijne, veilige beschutte plek waar de konijnen zich terug kunnen trekken als ze de grote enge wereld te druk vinden, als het te hard regent, of als ze bang zijn.

Schuilhokjes zijn vaak een stuk goedkoper dan de traditionele konijnenhokken die te koop zijn, en een stuk handiger. Het is makkelijker schoonmaken omdat ze beter te verplaatsen zijn. Als je er op let dat het dak open kan, kun je altijd goed bij de konijnen komen als het nodig is.

Heb je kinderen die graag bij de konijnen in de ren gaan zitten? Dat kan natuurlijk, en is een fijne manier om een band op te bouwen met de konijnen. Maar spreek dan wel af dat het nachthok de time-out zone is van de konijnen. Hun veilige plek waar ze niet lastig gevallen mogen worden.

Welke ren is de beste keuze

Voor konijnen in huis kun je kiezen voor een panelen-ren. Dat is de meest voordelige oplossing. De panelen rennetjes die voor konijnen verkocht worden zijn alleen wel vrij laag, vaak maar zo’n 60 cm. En dat kan een konijn makkelijk springen. Een puppyren is vaak een betere keuze, deze zijn er in hogere afmetingen. Maar ook babyhekjes die gebruikt worden om bijvoorbeeld kachels af te zetten, die dus uit meerdere delen kunnen bestaan, kunnen een nette konijnenren vormen voor in huis. Ook zijn er panelen te koop met doorzichtig plexiglas er in, wat in huis ook erg mooi kan staan, en dan zie je de konijnen goed. Let wel altijd goed op de afmetingen van de ren die je koopt. Wil je veilig zitten kies dan een ren van 90 of 100 cm hoog. De kans is klein dat de konijnen daar overheen springen. Let wel op dat je ze niet gaat helpen door er opstapjes in te zetten.

Voor konijnen die buiten wonen zijn volières ideaal. Je kan ze laten plaatsen, of zelf losse panelen kopen en aan de slag gaan. Volières zijn veilig tegen roofdieren en tegen het ontsnappen van de konijnen. Kippenhokken en kippenrennen kunnen soms ook wel, maar let op dat kippengaas niet geschikt is om konijnen binnen te houden of roofdieren buiten te houden. Er moet dus wel echt stevig volieregaas in zitten.

Ook is het heel prettig dat je als baasje gewoon in het konijnenverblijf kan staan. Zelf iets maken kan ook, als het maar goed veilig is tegen roofdieren en tegen het ontsnappen van de konijnen. Zorg dat de ren goed overdekt is. Dat kan met gaas zijn, maar het kan ook een dicht dak zijn. Voor de konijnen hoeft niet de hele ren overdekt te zijn, als er maar een goed nachthok of schuilhok is.

Het nachthok kiezen

Het zal je nog verbazen hoeveel nachthokken en schuilhokken er te koop zijn. Er is keuze uit schuilhokjes die voor konijnen op de markt zijn gebracht, die zijn vaak wel aan de kleine kant, er is keuze uit schuilhokken voor honden, katten en kippen. Vooral hondenhokken zijn voor buiten ideaal, omdat die over het algemeen beter weersbestendig zijn.

Er is tegenwoordig ook steeds meer keuze in de materialen waar het schuilhok van gemaakt is. Zo zijn er naast de traditionele houten hokken ook steeds meer modellen kunststof hokken te koop. Beide materialen hebben voor- en nadelen.

Hoe groot moet het nachthok zijn?

Hoe groot het nachthok moet zijn, is afhankelijk van hoe groot de konijnen zijn die er in moeten wonen. Voor twee konijnen is één echt nachthok voldoende, hoewel het wel prettig is dat er dan in ieder geval nog een andere beschutte plek in de ren is. Dat hoeft niet per se een tweede volwaardig schuilhok te zijn.

Afmetingen van het nachthok voor een konijnenkoppel:

Dwergkonijnen en klein formaat konijnen: 50×50 cm of 60×40 cm

Middelmaat konijnen: 70×50 cm of 80×40 cm

Groot formaat konijnen: 100×50 cm

Heb je echt een groep met meerdere konijnen, dan is het formaat van 100×50 cm ook aan te raden.

Heb je een koppel konijnen van verschillende formaten, dan is het aan te raden het nachthokformaat van het grootste konijn aan te houden.

Denk praktisch na bij het kiezen van een hok

Niet iedereen is even praktisch ingesteld. Maar bij het kiezen van een konijnenverblijf, raden wij aan om het praktische wel echt op de eerste plaats te zetten. Dat is niet altijd het meest mooie voor in de tuin of voor in huis, of het meest handig. De geadviseerde afmetingen van 4 tot 6 vierkante meter voor een koppel zijn groot. Maar als je denkt vanuit het belang van de konijnen, en vanuit het gemak voor het baasje om het verblijf goed en makkelijk schoon te kunnen houden, dan is bovenstaand advies toch echt een goede optie!


Geplaatst

in

,

door