konijn in speeltunnel

Speelgoed voor konijnen

Spelen konijnen graag? Kun je ze iets leren? Welke soorten speelgoed zijn er voor konijnen?

In de natuur zijn konijnen het grootste gedeelte van de tijd dat ze wakker zijn bezig met fourageren, het verzamelen van hun eten. Onze huisdierkonijnen krijgen dat in een bakje of ruifje voor de neus gezet en hoeven er weinig tijd aan te besteden of moeite voor te doen. Dit kan voor verveling zorgen, en verveling kan ongewenst gedrag geven. Speelgoed kan helpen dit ongewenste gedrag te voorkomen, houd ze actief en fit.

Knaagspeelgoed voor konijnen

Eén van de meest populaire soorten speelgoed voor konijnen zijn de knaagspeeltjes of sloopspeeltjes. Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit speeltjes gemaakt van eetbare materialen die ze lekker op kunnen knabbelen of kunnen slopen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten te koop. Meestal is het gemaakt van eetbare houtsoorten zoals wilg of van bladeren zoals diverse grassoorten. Karton en papier wordt ook wel gebruikt, als ze daar heel veel van eten kan het soms verstopping geven. Voorbeelden van knaagspeelgoed zijn wilgenballen, wilgentakken, hooirollen, hooikubussen, tunnels en huisjes van natuurlijke materialen.

Intelligentiespeelgoed, denkspellen voor konijnen, konijnenpuzzels

Intelligentie spellen voor konijnen, konijnenpuzzels, denkspeelgoed, denkspellen, interactief speelgoed voor konijnen. Het heeft verschillende benamingen, maar het komt op het zelfde neer. Het zijn spellen waarin je een beloning stopt, en het konijn moet moeite doen om er bij te komen. Er zijn oneindig veel spellen te koop, voor konijnen is het aanbod niet enorm, maar de meeste hondenspellen en ook verschillende kattenspellen kun je prima met je konijnen spelen. Het is een leuke manier om samen met je konijnen bezig te zijn en een band op te bouwen.

Agility, behendigheidspeelgoed voor konijnen

Agility speelgoed, behendigheidsspeelgoed, kaninhop, konijnhop. Hindernis springen met je konijn. Een paar jaar terug was het helemaal hip. Op het moment horen we er wat minder van, maar we weten dat veel konijnenbaasjes het leuk vinden om zelf thuis op deze manier met hun konijn te trainen.

Het kan al heel simpel met een zelfgemaakte hindernis. Er zijn ook hindernissen voor konijnen te koop. Ook het behendigheidsspeelgoed voor kleine hondjes kan prima voor konijnen gebruikt worden.

Voor je hier aan begint, is het verstandig om je konijn bij een dierenarts na te laten kijken. Er mogen geen problemen met voetzooltjes, spieren of gewrichten zijn. Ook konijnen met heel veel overgewicht moet je niet ineens opjutten om over een hindernis te springen. Maar zelf als je konijnen gezond genoeg zijn vind niet elk konijn het leuk om dit te doen. Het is dus even uitproberen of jouw konijnen het leuk vinden.

De meeste konijnenbaasjes die aan agility / behendigheid doen met hun konijn hebben het konijn eerst het gebruik van een target stick aangeleerd. Ook clickertraining wordt veel gebruikt bij agility.

Konijnentuigjes zijn ontzettend gevaarlijk voor konijnen. Als je agility wil doen, zorg dan dat je een omheinde ruimte hebt waar je dit veilig kan doen met jouw konijnen. Gebruik nooit een konijnentuigje! Daar kunnen konijnen zich ernstig in verwonden.

Graafspeelgoed voor konijnen

Konijnen graven in de natuur gangenstelsels, burchten. Graven is een natuurlijk instinct voor konijnen. Graafgedrag is niet af te leren en kan behoorlijk wat frustratie geven aan de konijnenbaasjes. Zo kunnen konijnen soms de toiletbakken uitgraven, de tuin overhoop gooien, de bank kapot graven of de plantenbakken leeg graven.

We raden dus aan als je een konijnenverblijf maakt, ook te zorgen dat er ruimte is voor een graafmogelijkheid voor de konijnen. Sommige mensen zorgen dat het buitenverblijf een bodem van ingegraven gaas heeft met zand er op, of zetten een losse graafbak met zand neer in het verblijf. In huis is het wat lastiger maar er zijn bakken met kap te koop waar konijnen in kunnen graven en wat bodembedekkers die minder fijn zijn dan zand, zodat ze beter op te ruimen zijn in huis en niet overal tussen belanden.


Geplaatst

in

,

door

Tags: